Skip to content →

ProfilPASS – orodje za lažjo karierno orientacijo

Pred meseci je znanje, veščine, spretnosti in odnose (= ZVSO) mladinskega delavca na Zavod Bob prišel deliti in krepiti Amar Toplić iz Bosne in Hercegovine. Amar v svoji matični organizaciji v BiH dela z mladimi tudi na področju kariernega svetovanja in mladim pomaga odkrivati potenciale, ki jim lahko pomagajo na karierni poti. Ker se tudi pri kreiranju avtonomnih zaposlitev večkrat srečujemo z dilemami, kakšne potenciale nosimo s seboj, smo Amarja prosili, da nam predstavi orodje, s katerim nagovarja karierni razvoj mladih.

 

 

 

 

 

 

Vir tule.

Orodje, ki mu pomaga pri iskanju kariernih potencialov in ki ga Amar zelo priporoča, se imenuje ProfilPASS (nemška verzija na tej povezavi), angleška na tej). Dostopno je v več jezikih, Amar uporablja bosansko različico, ki je lično urejena v mapo, v katero lahko mentor in mladi vlagata liste in jih po potrebi tudi odstranjujeta. Naloge sicer rešujeta linearno, a se po potrebi vračata in dopolnjujeta že izpolnjeno, saj so včasih največji potenciali skriti za kakšnim drugim, za neuspehom, slabo izkušnjo in je zato, da jih odkrijemo, potreben čas. Za izpolnitev vseh nalog in temeljit razmislek o posameznikovih željah in pričakovanjih, prednostih, slabostih, idejah, ZVSO, skozi katerega nas vodi orodje, potrebujeta nekaj srečanj, kar lahko traja tedne, kar je priporočljivo, da orodje lahko našteto spremlja v daljšem časovnem okviru, kar pomeni, da so rezultati trajnejši, manj odvisni od trenutnega razpoloženja in navdiha.

Vir tule.

Seveda obstajajo tudi druga orodja, mi smo tokrat raziskali ProfilPASS, ki izpolnjevalcu omogoči, da v načrtovanje svoje kariere vključi tako svoje formalno in neformalno pridobljeno znanje, vsakdanje veščine, hobije pa tudi skrite potenciale in nenavadna zanimanja. Vse našteto je namreč lahko iztočnica za kreiranje zaposlitve, ki odgovarja tako na potrebe posameznika kot družbe.

Published in SOMEONE DID IT